Uncategorized

Finally Met Again (Is there any coincidence in this world?)

Today’s post is not really about me. But it made me realize that sometimes miraculous coincidence do happen around us. Here’s the story. Last night, I saw one of my friend’s (Anita) post in facebook. She shared news that she has found a dog on the street. Then, i suggested her to share this news through our city radio (Suara…

Read more
Opinion

Super AI in Transcendence – Will it become a reality?

Last week, i watched Transcendence movie, played by great actor Johnny Depp. The first time i saw the trailer, it looks like horror or thriller movie. But i was wrong. It was purely science fiction movie. And what stunned me more that the whole story was about how the scientists wanted to build a super AI, which can translate human…

Read more
startup

What is a Startup? (According to Lean Startup)

Startup is a boom nowadays. But, we hardly find a clear definition or explanation about startup itself. Maybe, definition from Eric Ries in Lean Startup books can help us: “A startup is a human institution designed to create a new product or service under conditions of extreme uncertainty” “Anyone who is creating a new product or business under conditions of…

Read more
Opinion

Lesson from German Mittelstand Companies

I just read an interesting article from Inc. magazine that discussed about Mittelstand in German. Mittelstand in German are companies which are family-owned, small to midsize manufacturing companies. Until now, Mittelstand companies contribute to 52% of German’s economic output and almost 2/3 of jobs. The characteristic of Mittelstand is quite special compared to companies from America or another countries, such…

Read more
Books Essence, Opinion, startup

Personal Life is A Smaller Version of Corporate

Lately, I have been reading some business and personal development books. An interesting thing I’ve analyzed is, well, some books (or topics) are firstly available for business/corporate things and then followed by its ‘personal’ version. I think that’s really make sense since the men behind the corporate is also human. Therefore, the way corporate behave/act is quite similar with their…

Read more
Books Essence, Daily Life, Opinion

Book Essence : The Start-up of You

Belakangan ini, istilah startups menjamur di mana-mana dan identik dengan usaha di bidang digital technologi yang bisa membuat pendirinya kaya, seperti Mark Zuckerberg dengan Facebook atau Jack Dorsey dengan Twitter, serta masih banyak lagi pemain-pemain di bidang teknologi yang berhasil menjadi outliers dan miliarder dadakan. Di buku “The Start-up of You”, salah satu co-founder jejaring sosial profesional no 1 di…

Read more
Daily Life, Information

‘Siapa’ atau ‘Apa’ dulu dalam memulai usaha patungan?

Tadi sore, dari hasil ngobrol ngobrol santai dengan temen, ada 1 pertanyaan yang diajukan ke aku, yaitu: ‘kalo mau buka usaha patungan/join dengan orang lain, menurutmu pentingan dengan siapa atau mau buka usaha apa sih?’ Dan dengan cepet, aku bilang ‘ya liat sama siapa dulu donk’. Temanku sontak seperti sedikit terheran-heran gitu dengan jawabanku. Well, ini pertanyaan yang cukup menarik…

Read more
Uncategorized

Sebuah Obrolan dengan Supir Taxi

Supir taxi yang ramah dan suka cerita itu bisa dianggap sebagai sebuah keberuntungan loh, terutama untuk penumpang yang berpergian sendiri. apalagi kalau supir taxinya juga pinter nyanyi. Itulah yang terjadi senin lalu, waktu aku mampir bentar ke Jakarta dari Bandung. Ceritanya, abis ketemuan sama Glenn di Central Park, kita naik taxi ke kantornya Glenn. Yah ngobrol biasalah antara aku ama…

Read more
Books Essence, Daily Life, Opinion

Book Essence – Give and Take

Give and Take Adam Grant According to Adam Grant in this book, there are roughly 3 types of people based on their reciprocity styles, which are takers, matchers, and givers. Takers tend to take more than they give to others, matchers will try to balance what they take and give, while, obviously, givers try to give more than they take….

Read more
Books Essence, Books Review, Daily Life, Opinion

Review Buku – Sketsa Terakhir

  Penulis: Kei Larasati & Vanny PN Satu lagi buku dari teman sekelas 🙂 akhirnya selesai kubaca akhir pekan lalu, setelah jumat lalu entah kenapa pingin beli buku, dan langsung ke Gramedia, beli 2 buku, 1 langsung habis dibaca di Jumat, sementara buku ini habis dibaca besoknya. Supaya ndak sempat lupa dan tidak menunda-nunda, langsung tulis aja deh reviewnya hari…

Read more